Sebatan Syariah Di Malaysia Pernah Dilakukan Di Khalayak Ramai

KUALA LUMPUR: Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom menegaskan bahawa mahkamah syariah pernah melaksanakan hukuman sebatan cara syariah di tempat awam yang mana ianya dilaksanakan di Mahkamah Tinggi Sivil Tawau, Sabah.
Hukuman sebat tersebut dijalankan ke atas pasangan kerana kesalahan melakukan persetubuhan haram dan turut disaksikan oleh pengamal undang-undang dari mahkamah sivil. Proses sebatan tersebut dijalankan mengikut prosedur sebatan yang termaktub dalam undang-undang dan dilaksanakan oleh pegawai sebatan dari Jabatan Penjara Malaysia.
Tambah beliau, pasangan lelaki dan wanita tersebut disebat sebanyak 6 kali mengikut tatacara sebatan syariah. Datuk Seri Jamil Khir berkata demikian bagi menjawab pertanyaan Hanipa Maidin (Amanah-Sepang) yang menyatakan hukuman mahkamah syariah tidak menepati syarat kerana tidak pernah melakukan sebarang hukuman sebatan syariah dan tidak dilakukan di khalayak ramai sewaktu sesi perbahasan titah diraja di Dewan Rakyat pada 23 Mac 2017 yang lalu.
Berdasarkan pemerhatian, sebatan syariah adalah sangat berbeza dengan sebatan jenayah di mahkamah sivil yang mana sebatan syariah tidak melukakan tubuh badan pesalah walaupun dikenakan 6 kali sebatan berbanding satu sebatan sivil yang mampu melukakan kulit punggung pesalah.
Apa yang penting adalah memberi kefahaman kepada masyarakat yang nampak seperti sangat takut kepada sebatan syariah berikutan cadangan Ahli Parlimen Marang pada sesi terakhir Parlimen November lalu untuk meminda akta tersebut bagi menaikkan hukuman maksimum kesalahan syariah kepada penjara 30 tahun, denda RM100,000 dan 100 sebatan rotan, daripada penjara 3 tahun, denda RM5,000 dan 6 sebatan rotan.
Sebagai umat Islam yang berpegang teguh dengan hukum Allah, janganlah kita mempertikaikan apa yang telah diperintahkan olehNya. Hukuman sebatan dalam Islam bukanlah bertujuan menghukum atau menyakitkan pesalah tetapi lebih kepada tujuan memberi kesedaran agar tidak melakukan kesalahan sama pada masa akan datang.
Semoga rang undang-undang untuk meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 atau RUU 355 pada sidang Parlimen kali ini dapat direalisasikan bagi memartabatkan Institusi Kehakiman Syariah di negara kita.
Klik Untuk Melihat Video Sebatan:
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s