Rafizi Ramli Sanggup Memperlekeh Hakim Syarie Demi Meraih Populariti Di Kalangan Masyarakat Cina

Kuasa politik mampu menenggelamkan kewarasan akal manusia. Itulah ungkapan paling sesuai ditujukan kepada Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli yang kelihatan berterusan berusaha keras mencari seribu satu alasan demi menggagalkan Pindaan Akta 355.

Terkini semasa Sidang Parlimen Rakyat (Sidang Parlimen Olok-olok), Rafizi mengeluarkan satu kenyataan yang melampau terhadap Institusi Perundangan Syariah di Malaysia. Tuduhan yang paling berat adalah dengan menyatakan bahawa bilangan hakim syarie di Malaysia yang di dakwa atas kesalahan menerima rasuah adalah lebih tinggi berbanding hakim mahkamah sivil. Dakwaan ini susulan gaji yang diterima oleh rata-rata hakim mahkamah syariah adalah lebih rendah berbanding hakim mahkamah sivil.

Untuk makluman semua khususnya YB Rafizi, adalah tidak wajar sekiranya membandingkan gaji antara keduanya kerana skim penjawatan adalah berbeza dan ianya ditentukan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) Malaysia. Isu yang utama adalah isu peningkatan bidang kuasa jenayah syariah yang pastinya YB Rafizi sedia maklum.

Peningkatan hukuman ini mesti melalui sidang parlimen kerana ianya merupakan akta yang diluluskan di bawah Parlimen pada tahun 1965. Perlu diingat bahawa isu peningkatan hukuman dengan isu kenaikan gaji adalah isu yang berbeza. Penstrukturan semula skim penjawatan hakim syarie boleh dilaksanakan sekiranya bidang kuasa hukuman ditingkatkan terlebih dahulu. Contoh paling mudah, rata-rata hakim mahkamah rendah syariah di Malaysia pada waktu ini adalah di bawah Gred LS 44. Mungkin selepas pindaan ini berjaya, gred hakim mahkamah rendah boleh ditingkatkan kepada gred LS 48 atau LS52 sesuai dengan kuasa hukuman yang ditingkatkan.

Namun begitu, dakwaan hakim syarie terdedah dengan amalan rasuah kerana menerima gaji kecil adalah sangat melampau. Persoalan yang timbul, adakah YB Rafizi merujuk mana-mana sumber sebelum mengeluarkan kenyataan tersebut? Jika ada sumbernya, mohon didedahkan kerana tuduhan ini adalah satu fitnah yang sangat memalukan institusi Islam di negara kita. Apa yang jelas, ianya adalah satu alasan tidak munasabah bagi menggagalkan pindaan Akta 355 ini dilaksanakan.

Akta 355 ini bukanlah satu-satunya akta yang dipertingkatkan nilai hukumannya. Akta 574 (Kanun Keseksaan) telah beberapa kali dipinda sesuai dengan keadaan semasa. Penelitian terhadap sejarah pindaan berkenaan jenayah terhadap wanita dalam Kanun Keseksaan telah menunjukkan pindaan telah dibuat pada tahun 1989 serta 2001.

Dalam pindaan tahun 1989, umur mangsa rogol berkanun ditingkatkan dari 14 tahun ke 16 tahun. Pindaan kepada tempoh hukuman penjara jenayah rogol telah ditingkatkan menjadi hukuman minimum bagi rogol ialah 5 tahun dan maksimum 20 tahun dan boleh juga dikenakan denda atau sebatan. Sebelum ini, penalti bagi kesalah merogol diseksa dengan penjara seumur hidup atau dengan penjara selama tempoh yang boleh sampai 10 tahun dan boleh juga dikenakan denda, atau sebat. Di samping itu, seksyen 354 telah dipinda dengan meningkatkan hukuman maksimum mencabul kehormatan dari 2 tahun ke 10 tahun.

Dalam pindaan 2001, satu seksyen baru telah ditambah iaitu seksyen 376A berkenaan dengan jenayah sumbang mahram. Sebelum ini, kes sumbang mahram dianggap setara dengan rogol.  Jika dibandingkan dengan dulu, hukuman sumbang mahram bertambah berat iaitu minimum 6 tahun dan hendaklah disebat.

Ini adalah contoh pindaan hukuman di mahkamah sivil yang tidak pernah YB Rafizi pertikaikan. Adakah setiap kali pindaan Kanun Keseksaan dilaksanakan, gaji hakim mahkamah sivil akan naik? Adakah kerana Akta 355 ini melibatkan mahkamah syariah dan Agama Islam, YB Rafizi membantahnya kerana tunduk kepada tekanan pengundi-pengundi NON MUSLIM di Parlimen Pandan? Tidakkah YB. Rafizi sedar akta 355 ini tidak di pinda sejak 30 tahun yang lepas?

YB. Rafizi harus sedar bahawa Parlimen menetapkan hukuman maksimum bagi setiap kesalahan, tetapi mahkamah akan menggunakan budi-bicaranya untuk menentukan hukuman yang bersesuaian bergantung kepada fakta kes serta pertimbangan fakta peringanan hukuman.

Cukuplah YB. Rafizi memperlekeh dan menghina Institusi Islam di negara kita kerana ianya hanya merugikan negara, bangsa dan agama kita. Ianya hanya akan menjadi bahan ketawa Ahli Parlimen NON MUSLIM khususnya DAP yang tidak kelihatan pun wakilnya dalam Sidang Parlimen Rakyat tempohari.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s