Rafizi Ramli Mengelabah Apabila Ketua Hakim Syarie Wilayah Persekutuan Buat Laporan Polis

Rafizi yang dikenali sebagai pakar pembongkar isu dikalangan Pakatan Rakyat telah tersilap langkah apabila membuat kenyataan biadap dan menghina hakim syarie.

Dalam Sidang Parlimen Rakyat (Parlimen Olok-Olok) pada 10 April 2017 yang lalu, beliau bermati-matian menolak usul Pindaan Akta355 oleh MP Marang dan salah satu alasan penolakannya adalah hakim syarie akan terdedah dengan amalan rasuah jika hukuman penjara di mahkamah sivil ditingkatkan dari 3 tahun penjara kepada 30 tahun.

Beliau selepas itu dengan jelas menyatakan  “kalau dilihat rekod hakim yang ditangkap dan ditahan kerana rasuah, kita boleh tengok sendiri sebenarnya, hakim mahkamah syariah lebih tinggi berbanding hakim mahkamah sivil. Macammana taknya, gaji dia rendah”.

Kenyataan inilah yang menimbulkan kemarahan dikalangan pegawai syariah di Malaysia dan turut disokong oleh para peguam syarie yang turut sama terlibat dalam sistem perundangan syariah.

Susulan itu, Persatuan Pegawai Syariah Malaysia (PPSM) pada 14 April 2017 telah membuat satu kenyataan rasmi bagi menangkis dakwaan Rafizi dan mendesak beliau menarik balik kenyataan tersebut dan meminta maaf secara terbuka. 

Namun desakan PPSM tersebut dipandang sebelah mata oleh Rafizi. Tiada sebarang respon atau kenyataan balas mahupun ucapan maaf secara terbuka. Seolah-olah perkara tersebut terlalu remeh bagi Rafizi.

Berikutan tiada sebarang jawapan balas dari Rafizi, PPSM telah bertindak membuat aduan kepada Bahagian Penguatkuasa Agama Wilayah Persekutuan pada 27 April 2017 dengan mendapat sokongan dari Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM) dan Persatuan Peguam Muslim Malaysia (PPMM) atas alasan rafizi menghina mahkamah syariah dan pihak berkuasa agama.

Tidak cukup dengan itu, pada 4 Mei 2017, Ketua Hakim Syarie Wilayah Persekutuan dan Hakim Mahkamah Tinggi Syariah WP telah membuat laporan polis terhadap Rafizi kerana telah memfitnah hakim syarie dan mahkamah syariah dan menuntut beliau disiasat di bawah seksyen 499 Kanun Keseksaan (Fitnah Jenayah).

Tindakan tersebut ternyata membuahkan hasil dan akhirnya Rafizi buat kali pertama sejak isu ditimbulkan memberikan respon. Namun responnya tetap berbaur politik dengan membuat kenyataan bahawa tindakan laporan polis tersebut adalah semata-mata mahu mengheret beliau ke dalam isu melayu dan agama Islam.

Tiada sebarang ucapan maaf dan jelas sekali Rafizi hanya bermain politik dengan mengheret sekali mahkamah syariah dan hakim syarie. Dengan tujuan mahu mendapatkan sokongan bukan Islam, beliau memberikan alasan yang akhirnya memakan diri sendiri.

Tidakkah beliau sedar bahawa ini adalah kali pertama dalam sejarah negara, ketua hakim syarie membuat laporan polis kerana tuduhan fitnah?

Tidak sedarkah beliau bahawa ramai dikalangan pegawai syariah dan peguam syarie yang marah dan berasa terhina dengan kenyataan biadap tersebut?

Satu nasihat kepada Rafizi, mohon maaflah jika tersilap dan jangan anggap orang yang diam itu  akan mendiamkan diri buat selamanya seandainya maruah mereka dipijak-pijak.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s