APA GUNA GUBAL UNDANG-UNDANG JIKA TIDAK DIKUATKUASA?

Semua penduduk di Malaysia tanpa mengira agama sedia maklum bahawa adalah menjadi satu kesalahan sekiranya umat Islam yang tidak berpuasa di bulan Ramadhan, bertindak makan dan minum secara terbuka di tempat awam.

Namun begitu terdapat sesetengah pihak yang nampaknya begitu lantang mempertikai akan kuasa yang diberikan oleh enakmen/akta dalam melaksanakan tugas yang diamanahkan.

kj10

Paling mengejutkan, kata-kata lantang tersebut keluar dari mulut penggubal undang-undang itu sendiri iaitu AHLI PARLIMEN yang dilantik oleh rakyat. Tambah mengejutkan lagi, ianya terbit dari AHLI PARLIMEN ISLAM.

Sebagai individu yang terlibat secara langsung dengan penggubalan undang-undang negara, beliau seharusnya faham mengapa sesuatu undang-undang atau peruntukkan itu di gubal. Kenyataan memperlekeh tugas penguatkuasa agama yang menjalankan tugas berlandaskan prinsip undang-undang adalah amat memalukan.

Seksyen 15 Akta Kesalahan Jenayah Syariah (WWP) 1997 dengang jelas memperuntukkan bahawa:

Mana-mana orang yang pada waktu berpuasa dalam bulan Ramadhan-

a) menjual kepada mana-mana orang Islam apa-apa makanan, minuman, rokok atau benda lain yang seumpamanya untuk dimakan, diminum atau dihisap serta-merta dalam waktu itu; atau

b) secara terbuka atau di tempat awam didapati makan, minum atau menghisap rokok atau benda lain yang seumpamanya,

adalah melakukan suatu kesalahan dan apabila disabitkan boleh di denda tidak melebihi satu ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi enam bulan atau kedua-duanya, dan bagi kesalahan yang kedua atau berikutnya boleh didenda tidak melebihi dua ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya.

Untuk pengetahuan ahli-ahli Parlimen yang bijaksana, urusan agihan bantuan kepada asnaf digalas dan dilaksanakan oleh Pusat Agihan Zakat atau Baitulmal negeri masing-masing.

Pentadbiran Pusat Agihan Zakat adalah berbeza dengan Bahagian Penguatkuasa Agama negeri-negeri. Masing-masing mempunyai senarai tugas dan fungsi tersendiri sepertimana kuasa yang diberikan oleh Parlimen atau Dewan Undangan Negeri (DUN).

Untuk itu, biarlah mereka menjalankan tugasan masing-masing tanpa perlu campur tangan pihak lain yang nampaknya hanya mahu meraih populariti dan dianggap hero dalam membela masyarakat kononnya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s