Siti Kassim didakwa kerana mencaci dan mengherdik Penjawat Awam

KUALA LUMPUR, 23 Jun: Siti Zabedah Kassim berdepan dengan tindakan mahkamah apabila sebutan kes beliau di dengar pada hari ini di Mahkamah Majistret Jalan Duta Kuala Lumpur.

Beliau yang pernah popular kerana menimbulkan kemarahan umat Islam kerana menunjukkan isyarat lucah semasa forum pindaan Akta 355 tahun lalu.

Mengikut pertuduhan, dia dituduh menghalang penjawat awam iaitu pegawai penguatkuasa Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) menjalankan tugas susulan serbuan yang dilakukan ketika acara ratu cantik mak nyah kononnya bagi mengumpul dana komuniti transgender pada 3 April 2016 bertempat di Renaissance Hotel In Kuala Lumpur.

Sewaktu kejadian, beliau dengan angkuhnya memaki hamun pegawai penguatkuasa yang melakukan pemeriksaan selain mendakwa beliau peguam dan tiada individu berani menyaman beliau.

Keangkuhan Siti Kassim akhirnya memakan diri apabila di dakwa di bawah kanun keseksaan. Beliau mengaku tidak bersalah dan dibebaskan selepas membayar wang jaminan sebanyak RM3000.

Bagi kesalahan itu, Siti Kassim dituduh mengikut Seksyen 186 Kanun Keseksaan yang boleh dikenakan hukuman penjara hingga dua tahun atau denda hingga RM10,000 atau kedua-duanya sekali.

Sebutan kes seterusnya akan didengar pada 22 Ogos 2017.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s